מנהלים את הפסולת שלנו
מערך ראשון המבוסס על פוסטר "פחות אשפה-עיר נקייה" ומעמיק בפירמידת ניהול וצמצום הפסולת שאנו מייצרים.
כמה? 10 דק'
איפה? תרגיל קבוצתי
פתיחה
- נחלק את הכיתה ל5 קבוצות עבודה- בקבוצות אלו הם ישארו במהלך השיעור כולו.
- נציג לתלמידים שהיום נתעסק בפירמידת ניהול הפסולת של ירושלים המופיעה בפוסטר פחות אשפה- עיר נקייה.
תרגיל פתיחה משעשע
- הוראה לתלמידים: כל קבוצה מקבלת דף עם ציור של פירמידה ריקה עם 5 קומות.
המשימה: למלא את הפירמידה מהכי חשוב למעלה ועד הכי פחות חשוב למטה, מתוך הדברים הבאים (אפשר להציג גם על לוח/מצגת): - זמן בטלפון
- משפחה
- חברים
- שינה
- תחביבים
- לימודים
מעבר לנושא השיעור:
אחרי שהקבוצות משתפות, מקשרים:
"כמו שסידרנו לפי מה שחשוב לנו, גם כשמדובר בפסולת יש סדר עדיפויות – ויש שיטה שעוזרת לנו להחליט איך לפעול. קוראים לזה פירמידת ניהול הפסולת – והיום נלמד איך זה עובד, ואיך זה קשור ממש לחיים שלנו."
כמה? 20 דק'
איפה? עבודה בקבוצות
גוף השיעור
במסגרת העבודה עם הפוסטר נראה לתלמידים את פירמידה ריקה ואת "מחסן" הדרכים שלנו להפחתת וניהול פסולת לפי הפוסטר (עדיין לא בסדר של הפירמידה). נציג לכיתה שהמטרה שלנו כמנהלים היא למקם את השלבים השונים שנמצאים במחסן בסדר הנכון של הפירמידה על מנת לנהל ולצמצם את הפסולת בצורה הטובה ביותר.
מחסן הדרכים לניהול פסולת: סירוב, שימוש חוזר, קומפוסט, מחזור, הטמנה.
- נחלק את הכיתה ל 5 קבוצות עבודה (אותן קבוצות)-
- כל קבוצה תקבל כרטיסיה אחת איתה תעבוד, עם ידע כללי ומשימה הנוגעת לאחת מדרכי ניהול הפסולת (סירוב, שימוש חוזר, מיחזור, קומפוסט והטמנה).
- על הקבוצה לקרוא, לבצע את המשימה ולבסוף להציג לכיתה מה עשתה.
כמה? 15 דק'
איפה? מליאה
סיכום
הפירמידה ממקמת לנו את השיטות השונות לפי רצוי ביותר להכי פחות רצוי. בנוסף, כל השיטות האלו ממוקמות לפי סדר כרונולוגי שהמוצר עובר עד שהופך לפסולת- תחילה אצלנו לפני צריכתו, לאחר מכן בשימוש שלו ובסוף כאשר לא נחוץ יותר הופך לפסולת. בואו נמקם ביחד לפי הסדר את השלבים השונים בפירמידה.
- נציג מכל קבוצה יעלה ויציג בקצרה את נושא הכרטיסיה ואת המשימה שביצעו, וימקם את הכרטיסה שלהם במיקום המתאים בפירמידה לדעת הקבוצה.
- נתבונן בפוסטר ונשווה את הפירמידה שלנו לפירמידה המופיעה בפוסטר. נשאל את התלמידים- יש שלב שהייתם מוסיפים/ מרחיבים לפירמידה שבפוסטר?
- נסכם- כדי להיות אזרחים טובים, מודעים, שמסוגלים לעשות שינוי אנחנו צריכים ידע. היכרות שלבי ניהול הפסולת בפירמידה היא הצעד הראשון בלהבין ולזהות איפה אילו הרגלים שלי מיטיבים עם הסביבה ואילו אולי כדאי לשנות. זה בסדר גמור אם יש שלבים או הרגלים שתחליטו שהם לא בשבילכם, תנסו לזהות- מה כן.